“Mladi lideri”: Moja uspješna priča – Edhem Fočo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Druga aktivnost u okviru projekta “Mladi lideri” je održana sinoć, 11. novembra 2019. godine.
Učesnici su imali priliku poslušati životnu priču uspješnog Edina Foče, direktora Al Jazeere Network Sarajevo.Fočo je na vrlo zanimljiv i originalan način govorio o različitim fazama svoje karijere. Nesebično je podijelio iskustva koja je stekao diljem svijeta, između ostalog u Maleziji, Sudanu, Brunejima i brojnim europskim zemljama.

Predavač je istaknuo da su ga uvijek zanimale i da se bavio različitim disciplinama. U toku svoje karijere se bavio upravljanjem ugostiteljskih objekata, pružanjem konzultantskih usluga naftnim i plinskim kompanijama.

Ono što se pokazalo izuzetno značajnim u procesu pokretanja biznisa jesu poznanstva, odnosno, održavanje kontakata sa ljudima koji su ga impresionirali. U odnosu sa ljudima je bitna emocionalna inteligencija jer omogućuje da ispravno razumijemo druge i da se na adekvatan način odnosimo prema njima.
Također, važno je shvatiti da ne postoji gotova formula kako postati uspješan lider. Trebamo se truditi, biti aktivni, raditi najbolje što možemo i svakako ostvarivati i održavati kontakte sa ljudima.
Lider je osoba koja je spremna preuzeti odgovornost, koja se brine o drugima, koja pruža pomoć kad je potrebno, koja je drugima oslonac.
Ako smo lideri ne znači da smo najbolji u svemu niti da sve znamo. Potrebno je i drugima dodijeliti određene odgovornosti, a pritom omogućiti slobodu u načinu djelovanja, kao i osigurati nužno povjerenje i podršku.
U cjelokupnom procesu rada, napredovanja, učenja, usavršavanja se dešavaju greške i to je sasvim uredu i prirodno. Greške su prilika da učimo i usavršavamo se.

Na samom kraju Fočo je naglasio da je bitno da radimo ono što volimo i ono za što imamo afinitet, da to radimo na najbolji način te da imamo mnogo strpljenja.

Ono što su učesnici mogli uočiti na osnovu životne priče predavača jeste njegova skromnost i njegovanje fer odnosa sa drugim ljudima.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.
svitanje.ba

Zadnji postovi