Radionica: Dan sa Poslanikom, a.s.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Udruženje Svitanje u proteklom periodu je realizovalo cjelodnevnu aktivnost za djecu uzrasta od devet do jedanaest godina, i za djecu uzrasta od dvanaest do četrnaest godina pod nazivom: „Dan sa Poslanikom, a.s.“.


Radionice, praktični radovi, priče, interakcija, video projekcije, zajednička šetnja dječaka i djevojčica do Careve džamije i obavljanje džume u istoj, imali su za cilj obogaćivanje percepcija, stavova u kontekstu gradnje najljepših moralnih navika, univerzalnih vrijednosti i poruka čovječanstvu družeći se sa životopisom Poslanika, Muhammeda, a.s.


Priče o Poslaniku a. s. i njegovom životu kroz video projekcije i čitanje uz pauze, razgovori, kartice na koje se bilježe omiljene rečenice uz vođenje stručnih profesora i profesorica iz oblasti islamskih nauka, arapskog jezika, pedagogije, filma nadamo se da će ostaviti pozitivan i nadahnjujući trag, te upečatljivo lijepo iskustvo.
Služeći se idejama iz priručnika „Poslanik, a.s., u mom životu – vodič za edukativni rad s mladima“ u izdavaštvu Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, prilagodivši ih uzrastu s kojim smo radili postigli smo i veću međusobnu povezanost djece, pozitivnu sliku o sebi i ohrabrili zdravo samopouzdanje djece, uz povezivanje sa Poslanikom, Muhammedom, a.s.
Bilo je zanimljivo i saznati šta su rekli poznati (Tolstoj, Napoleon, Bernard Shaw …) o Poslaniku, a.s.


Uživali su u projekcijama serijala „Moj uzor“ koje su obrađujući svakodnevni život tinejdžera uspješno približile univerzalne vrijednosti Poslanika, a.s. Govorili smo o svjesnijem biranjua parametara koji određuju da neko postane influenser, o lijepim osobinama i nepotrošivim vrijednostima i kako je jedna osoba, A.s. uspjela objediniti u sebi sve. Kroz projekcije družili smo se sa temama o međuljudskim odnosima, vršnjačkoj podršci, društvenom aktivizmu, dobročinstvu, prijateljstvu, ljubavi prema nauci, aktivnom učešću u kućnim poslovima, ljepoti planiranja odgovornog vođenja sebe.
Djeca su sama anonimno nominirala na kraju učesnike koji su nadmašili sebe u lijepom ponašanju i aktivnom učešću u dobru te su tri prva nominirana djeteta dobila vrijedne knjige.

#ostavitrag

Svitanje.ba

Zadnji postovi