Budućnost domovine-Druga generacija mladih lidera

Ciklus seminara “Mladi lideri 2” pod nazivom “Gradim sebe, gradim državu” je program kojeg je organizovalo Udruženje Svitanje. Težnja ovog projekta jeste podizanje svijesti o društvenom aktivizmu i uzimanju aktivnog učešća u svim društvenim procesima, u smislu zaustavljanja prakse bavljenja posljedicama, odnosno površnog i neproduktivnog djelovanja. Također, ovim programom se nastojalo doprinijeti samopouzdanju učesnika, kao i uvjerenju u vlastite sposobnosti da ostanu i rade u našoj zemlji i doprinose pozitivnom razvoju našeg društva.

Edukacija se sprovodila u periodu od tri mjeseca  (jedan seminar mjesečno i jedna storytelling radionica), a na kraju ciklusa organizovan je i edukativni izlet. Teme seminara su odabrane tako da kao rezultat donesu pojedincu pojačano samopouzdanje, razvijenu ideju ili način kako da svoju ideju razvije, te da ukoliko osoba želi u sklopu neke kompanije da razvije svoju karijeru, dobije osnovne metode razvoja karijere.

U nastavku ćemo ukratko predstaviti sadržaj pojedinačnih seminara i storytelling radionica.

This slideshow requires JavaScript.

„Self management“ je naziv prvog održanog seminara kojeg je vodila iskusna psihologinja Aida Tule. Govorilo se o egu, kao o centralnoj dimenziji ličnosti te kako on nije naš neprijatelj i da to nije nešto što trebamo „ubiti“, jer „ubiti“ vlastiti ego znači ubiti samoga sebe. Ono što treba da uradimo sa egom jeste razvijanje i ostvarivanje „diplomatskih  odnosa“ sa njim, a isto tako i uzdizanje iznad njega. Dakle, nužno je upoznati vlastiti ego i njime upravljati ukoliko želimo biti pravi lideri. Pored toga, nužno je raditi na svojim navikama, samokontroli i poniznosti, jer pravi lider nikada nije arogantan, a arogancija je totalna suprotnost poniznosti.

Nakon prvog seminara održana je storytelling radionica sa Edhemom Fočom, direktorom Al Jazeere Network Sarajevo. Fočo je na vrlo zanimljiv i originalan način govorio o različitim fazama svoje karijere. Fočo naglašava da biti dobar biznismen nije pravolinijski put. Mnoštvo je tu uspona i padova, dobrih i loših odluka i spoznaja koje mogu doći samo kroz taj put. “Upravljati ljudima kao najvrjednijim resursima neke organizacije se može i na ljudski način, kroz toleranciju na grešku, jer i uposlenik je čovjek kao i njegov poslodavac. Biznisi dolaze i prolaze, a ono što ostaje su vaši otisci na drugim ljudima . Njegujte odnose s ljudima, budite sposobni uočiti i prepoznati priliku, budite zahvalni i strpljivi. Vaši potencijali će kad – tad isplivati, samo morate biti izloženi, kretati se među ljudima i sa njima surađivati”, istakao je između ostalog gospodin Fočo.

Kroz seminar “Uspješni lideri”  na vrlo inovativan i svojstven način učesnike je proveo Almir Mukača. Pored malih tajni uspješnog biznisa, Almir je učesnicima odgovorio na neka od pitanja:  Koliko je preduzetništvo važno da bi došli do cilja? Ko su ljudi koji nas inspirišu? Kako nas to preduzetništvo može učiniti utjecajnim? Prenio je i poruku da preduzetnici mogu kvalitetnije utjecati na svijet nego političari.

Druga u nizu storytelling radionica je održana sa Alijom Pandurom, osnivačem i direktorom CaDa Solutions. Predavač ističe da je svako stvoren za nešto i svako ima nešto specifično, nešto u čemu je posebno dobar. Zadatak je da to prepoznamo, njegujemo, usavršavamo i da time doprinosimo kako sebi tako i drugima. U svemu što radimo bitno je posvetiti se tome i dati najbolje od sebe. Dakle, ključan je naš trud, naša spremnost da radimo i da se, pritome, ne opterećujemo rezultatima.

Prije posljednjeg seminara, učesnici su imali šansu vidjeti i upoznati uspješnu bh kompaniju sa sjedištem u Tešnju. Kompanija koja nam je odobrila posjetu i razgovor je fabrika za preradu piletine MADI. Naše učesnike ugostio je Esmir Kotorić, zamjenik izvršnog direktora kompanije MADI. Gospodin Esmir je objasnio princip rada fabrike kao i razvoj cijele kompanije. Fantastična je činjenica da kompanija svake godine udvostruči zaradu kao i samo ulaganje u kompaniju. Trenutno je u kompaniji zaposleno oko 650 osoba. Kao društveno odgovorna kompanija, MADI stipendira učenike koji će se moći zaposliti u fabrici kao i njenim pripadajućim objektima.

Posljednji seminar je bio s Edinom Mehićem, vlasnikom portala posao.ba, preduzetnikom i investitorom. Gosp. Mehić je između ostalog ohrabrio mlade ljude činjenicom da su izuzetno talentovani, inteligentni i sama činjenica da rade na sebi je ono što ih izdvaja iz mase. Već posjeduju jedinstvene vještine i znanja i to ih čini unikatnim. Moraju raditi na razvijanju svog talenta, unaprjeđenju vještina, testiranju ideja i postići će uspjeh sigurno.

Nakon seminara, učesnicima su podijeljene potvrde o učešću na ciklusu seminara “Mladi lideri 2”, čime je ciklus i okončan. Udruženje planira nastaviti s ovim seminarima te vas pozivamo da pratite naš rad, a i da se uključite u aktivnosti u okviru svog interesovanja.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Skupštine Kantona Sarajevo.

#ostavitrag

Svitanje.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *