Druga aktivnost projekta “Mladi lideri”: Moja uspješna priča – Edhem Fočo

Druga aktivnost u okviru projekta “Mladi lideri” je održana sinoć, 11. novembra 2019. godine.
Učesnici su imali priliku poslušati životnu priču uspješnog Edina Foče, direktora Al Jazeere Network Sarajevo.

Fočo je na vrlo zanimljiv i originalan način govorio o različitim fazama svoje karijere. Nesebično je podijelio iskustva koja je stekao diljem svijeta, između ostalog u Maleziji, Sudanu, Brunejima i brojnim europskim zemljama.

Predavač je istaknuo da su ga uvijek zanimale i da se bavio različitim disciplinama. U toku svoje karijere se bavio upravljanjem ugostiteljskih objekata, pružanjem konzultantskih usluga naftnim i plinskim kompanijama.

Ono što se pokazalo izuzetno značajnim u procesu pokretanja biznisa jesu poznanstva, odnosno, održavanje kontakata sa ljudima koji su ga impresionirali. U odnosu sa ljudima je bitna emocionalna inteligencija jer omogućuje da ispravno razumijemo druge i da se na adekvatan način odnosimo prema njima.
Također, važno je shvatiti da ne postoji gotova formula kako postati uspješan lider. Trebamo se truditi, biti aktivni, raditi najbolje što možemo i svakako ostvarivati i održavati kontakte sa ljudima.
Lider je osoba koja je spremna preuzeti odgovornost, koja se brine o drugima, koja pruža pomoć kad je potrebno, koja je drugima oslonac.
Ako smo lideri ne znači da smo najbolji u svemu niti da sve znamo. Potrebno je i drugima dodijeliti određene odgovornosti, a pritom omogućiti slobodu u načinu djelovanja, kao i osigurati nužno povjerenje i podršku.
U cjelokupnom procesu rada, napredovanja, učenja, usavršavanja se dešavaju greške i to je sasvim uredu i prirodno. Greške su prilika da učimo i usavršavamo se.

Na samom kraju Fočo je naglasio da je bitno da radimo ono što volimo i ono za što imamo afinitet, da to radimo na najbolji način te da imamo mnogo strpljenja.

Ono što su učesnici mogli uočiti na osnovu životne priče predavača jeste njegova skromnost i njegovanje fer odnosa sa drugim ljudima.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.
svitanje.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *