Mladi lideri 2: Seminar sa Almirom Mukačom

U četvrtak, 21.11.2019., u okviru projekta „Mladi lideri“ održan je drugi seminar pod nazivom „Uspješni lideri“. Kroz ovaj maraton liderstva, na vrlo inovativan i svojstven način učesnike je proveo Almir Mukača.

Prije samog početka seminara, učesnici su se prisjetili prethodne dvije aktivnosti, te prošli kroz najvažnije tačke prethodnih seminara.

Pored malih tajni uspješnog biznisa, Almir je učesnicima odgovorio na neka od pitanja:  Koliko je preduzetništvo važno da bi došli do cilja? Ko su ljudi koji nas inspirišu? Kako to preduzetništvo nas može činiti nekim ko je uticajan?

Kao student Almir bio je vrlo aktivan u NVO-u gdje je sticao iskustva u mnogim evropskim, azijskim i afričkim državama. Mnoge okolnosti nisu išle njegovu ruku ali je od njih pravio dobre prilike, znao je predosjetiti šansu i krenuti raditi i to je prenio učesnicima – da ne čekaju idealne prilike nego da krenu i da se bore, maratonski, jer od sprinta na 100 metara dugoročno nemaju ništa. Prenio je i poruku da preduzetnici mogu kvalitetniji utjecati na svijet nego političari.

Almir je započeo svoju profesionalnu karijeru u IT razvoju 2006. godine, kada je postao Cisco Systems Sales Expert i radio 3 godine u dvije različite kompanije. Nakon IT sektora, preselio se u obrazovni sektor i kao menadžer za planiranje događaja i voditelj odjela sa upisom na američkom univerzitetu u BiH. Od 2011. do 2016. godine radio je kao projekt menadžer u fondaciji BIGMEV (Centar za razvoj odnosa sa BiH), a tursko-bosanska fondacija bila je glavna aktivnost širenja turskih investicija u BiH i razvoja ekonomskih odnosa.

Almir je od 2010. godine razvio svoju privatnu kompaniju Krompir.ba u poljoprivrednoj proizvodnji. Zatim je 2016. godina osnovana nova kompanija pod nazivom Fress. On je vrstan kuhar koji nastupa u raznim emisijama televizije u BiH, a trenutno je njegov fokus na kulinarstvu i razvoju istoka u BiH.

„Niko nije uspio stajeći na jednom mjestu. Nema izgovora za početak!“- podstaknuo je učesnike.
Naučio ih je da treba razmišljati maratonski. U maratonu postoji termin „udariti u zid“- trenutak kada je potrebna podrška drugih da bi uspio. Almir je napravio odličnu usporedbu maratona i stvarnog života rekavši da kada imaš svoj maraton moraš se osloniti samo na sebe i biti svjestan usamljenosti, ponižavanja, poraza, ali da je sve to dio uspjeha. Sve to je biznis.

Fotogaleriju seminara možete pogledati ovdje.

 

svitanje.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *