Mladi lideri 2- Storytelling radionica sa Alijom Pandurom

U prostorijama Udruženja Svitanje, 02. decembra 2019., godine, uspješni biznismen Alija Pandur je podijelio svoju životnu priču sa učesnicima seminara „Mladi lideri“.

Pandur je govorio o svojim nastojanjima, ciljevima, ambicijama, aktivnostima koje su se mijenjali kroz različita razdoblja života. Tokom cijelog života čovjek uči, sazrijeva, stiče iskustva, ostvaruje uspjehe, ali i neuspjehe. Prirodno je pasti, doživjeti neuspjeh ali u svemu tome je ključno to posmatrati kao „školu“, kao situaciju kroz koju smo nešto novo naučili i iskusili.

Svako je stvoren za nešto i svako ima nešto specifično, nešto u čemu je posebno dobar. Zadatak je da to prepoznamo, njegujemo, usavršavamo i da time doprinosimo kako sebi tako i drugima. U svemu što radimo bitno je posvetiti se tome i dati najbolje od sebe. Dakle, ključan je naš trud, naša spremnost da radimo i da se, pritome, ne opterećujemo rezultatima. Na nama je da se trudimo, a rezultati dolaze od Allaha.

This slideshow requires JavaScript.

Najvažniji resurs koji čovjek ima jeste vrijeme i zato je potrebno svakodnevno analizirati ono što se uradilo u toku dana. Kad si sam bit ćeš najiskreniji prema sebi pa se onda preispitaj i, kako kaže predavač: „Opravdaj sebi svoj dan jer ćeš biti pitan za njega“. U svemu tome je bitno postaviti pitanja ŠTA ja to radim i ZAŠTO to nešto radim. Da li se iza svega toga kriju, leže, određene vrijednosti ili samo materijalna dobra? Vrijednosti su nešto što ljudi prepoznaju i što traže te ukoliko želimo dugoročno uspjeti naše aktivnosti se trebaju temeljiti na vrijednostima.

Profesor Pandur je, kao i naši prethodni predavači, istakao važnost korektnog odnosa sa ljudima, pri čemu je zaista bitna emocionalna inteligencija. Biti lider znači voditi brigu o drugim ljudima, a ne samo o sebi. Kad si lider određene grupe onda te to dodatno „tjera“ da uspiješ, da napreduješ u onome što radiš jer si tada odgovoran ne samo za sebe nego i za njih.

Sve ovo o čemu je govorio Alija Pandur je rečeno kroz prizmu uvjerenja da na kraju idemo Allahu i da je to ono čime se trebamo voditi u svemu što radimo. Možemo fantastično odraditi poslove, ulaganja i sl., ali ako je to u pogrešnom smjeru (smjer, put koji ne vodi do zadovoljstva Gospodara) onda neće ni biti konačnog uspjeha.

Za Svitanje.ba: Samira Žunić-VelagićLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *