Udruženje Svitanje širom Bosne i Hercegovine podijelilo 1050 školskih ruksaka sa kompletnim priborom

Kao i svake godine, početkom septembra, volonteri Udruženja Svitanje obilaze brojne lokacije kako bi školarcima poklonili školske ruksake, ali i razloge za osmjeh, što je krajnji cilj projekta, koji simbolično nosi naziv „Dajte im razlog za osmjeh“. Sve ovo se, bez prestanka, ponavlja već desetu godinu zaredom. Projekat realizuje preko stotinu volontera uključenih u razne aktivnosti kao što su koordinacija sa povratničkim zajednicama i pravljenje spiskova đaka koji će dobiti ruskak, dežuranje ispred marketa i prikupljanja pribora, pakovanje i razvrstavanje u prethodno obezbjeđenje ruksake i na kraju podjela potpuno opremljenih školskih torbi školarcima širom naše domovine. Ove godine ih je bilo preko hiljadu, tačnije 1050. Velik je to broj ruksaka, ali s obzirom da je desetogodišnjica projekta, vrijedilo je.

Protekli vikend, 1. i 2. septembra 2018., iz Sarajeva se uputilo ukupno pet timova, sa oko 50 volontera prema slijedećim destinacijama: Teslić, Konjević Polje, Bratunac, Zvornik, Divič, Drinjača, Konjic, Mostar, Ljubuški, Bugojno, Livno, Prozor, Kiseljak, Jajce, Mrkonjić Grad i Ključ. Tom prilikom su podijelili 1050 ruksaka i oborili prošlogodišnji rekord koji je iznosio 750 ruskaka.

Projekat star desetljeće, obišao je tako skoro sva povratnička naselja u menjem BH entitetu. Vraćao je osmjeh na lica mališana gdje god se pojavio. Pored podjele pribora, opremali smo školu u Novoj Kasabi, dovodili djecu na ekskurziju u Sarajevo, dijelili udžbenike, paketiće i još mnogo toga.

Projekat „Dajte im razlog za osmjeh“, pokazao je da timski i organizovan rad nema alternativu i da ne poznaje granice, da postoje mladi ljudi u našem okruženju koji mogu pokrenuti planine, da je bosanskohercegovački narod izuzetno human i dobar, da iskrenost i požrtvovanost u radu i nemoguće čine mogućim…

Udruženje Svitanje zahvaljuje se, prvenstveno našem narodu, koji je obezbjedio najveći dio školskog pribora za ovu namjenu. Također, sve zahvale idu i koordinatorici projekta, dr. Rabiji Mehmedović koja je uz ovaj projekat od prvog dana i koja ima najveće zasluge što je projekat doživio svoj procvat. Hvala našim vrijednim volonterima, koji ovom projektu daju toplinu, emociju i ljubav. Hvala omladini iz Tabačkog mesdžida koji svake godine učestvuju u projektu, bilo materijalno ili u ljudstvu.

This slideshow requires JavaScript.

Naravno, za uspješnost Projekta, ove godine imamo zahvaliti Federalnom ministarstvu za raseljene osobe, zatim Islamskoj zajednici u BiH koja je već godinama naš partner. Fondacija Muharem Berbić je prepoznala vrijednost i efikasnost Projekta, tako da nam već godinama pruža punu podršku u realizaciji. Ove godine su nas podržali i prijatelji iz Turske, iz Hamilik Okulu i Boğaziçi Yöneticiler Vakfı organizacije.

Medijsku podršku ove godine smo dobili od FTV-a, TVSA, FACE TV i BIR-a, gdje smo gostovali u njihovim emisijama, te portala AKOS.BA i magazina STAV koji su na svojim portalima i štampanim izdanjima pomogli da se za ovaj projekat čuje.

Nadamo se da će ova akcija trajati još deset godina i da će iz godine u godinu biti sve bolja i uspješnija.

svitanje.ba

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *