Udruženje Svitanje uručilo 1500 KM Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“

Ljetna škola Svitanje je edukativni projekat koji u djeci nastoji usaditi duh pomaganja, solidarnosti i ljubavi. Djeca su tokom trosedmične škole imala priliku da učestvuju u pravljenju kolačića, koji su prodavani i cjelokupan prikupljeni novac je namijenjen kao pomoć djeci oboljeloj od raka. Akcija simboličnog naziva „Kolačići za djecu oboljelu od raka“ je imala za cilj da u polaznicima probudi osjećaj za drugog i drugačijeg, razvoj empatije i solidarnosti, i osjećaja za važnost pomaganja i korisnog rada u široj društvenoj zajednici.

U petak, 3. avgusta, kolačići su se mogli kupiti na štandu ispred džamije Kralja Fahda u Sarajevu poslije džume namaza. Cijena kolačića nije bila određena, već je svako mogao donirati koliko je želio. Sakupljen je iznos od 1500 KM koji je u srijedu 8. avgusta, uručen udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“ iz Sarajeva.

Donaciju su Fikretu Kubatu, predsjedniku Udruženja te Jasni Vatreš, sekretaru istog udruženja, uručili polaznici Ljetne škole Rejan, Muhammed i Merjem u pratnji Moco Jasmina , sekretara Udruženja Svitanje. Prisutan je bio i Harun Šabić, volonter Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“, koji je kao dječak pobijedio maligno oboljenje, a danas pomaže drugima koji prolaze kroz slično iskušenje.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Vrijedi spomenuti da je Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano u aprilu 2003. godine. Tokom narednih 15 godina, Udruženje je od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, izraslo u respektabilnu organizaciju koja broji preko 400 članova i koja je postala sinonim za borbu protiv raka kod djece u BiH.
Ovo udruženje djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama pruža smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku; organizuje godišnje rehabilitacione kampove i pomaže s nabavkom lijekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu; i kontinuirano unaprijeđuje usluge i aktivnosti kako bi adekvatnije odgovorili na izazove koje ova opaka bolest nosi sa sobom.
Jedan od njihovih veoma bitnih projekata je uspješna realizacija izgradnje Roditeljske kuće, koja je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, u Sarajevu. Posjeduje 700m² korisnog prostora, od toga 10 porodičnih apartmana sa kupatilom, zajedničku kuhinju i dnevni boravak, multifunkcionalnu salu sa igraonicom, vešeraj, krovnu terasu i uređene zelene površine sa prostorom za relaksaciju i igru.
Roditeljska kuća oboljeloj djeci i njihovim porodicama besplatno pruža drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Do sada je u njoj boravilo preko 100 porodica, što čini oko 80% iskoristivog kapaciteta.

Udruženje Svitanje se zahvaljuje djeci koja su radila na pripremi kolačića kao i svima onima koji su kupovinom kolačića doprinijeli uspješno realizovanoj akciji.

Piše: Nedim Botić

Svitanje.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *