Udruženje Svitanje Vas poziva da podržite projekat: “Jedan iftar za jedan ruksak”

„Dajte im razlog za osmijeh”, projekat je kojeg realizuje udruženje Svitanje. Protekle, 2018. godine, obilježena je desetogodišnjica realizacije, a glavni cilj je podrška povratničkoj djeci u manjem bh. entitetu. Glavna aktivnost je kupovina i podjela đačkih ruksaka sa kompletnim priborom. Projekat je vremenom prerastao u pravi pokret u kojem je direktno učešće uzelo preko 200, uglavnom mladih ljudi. Koliko se napredovalo tokom deset godina svjedoči činjenica da je prve godine podijeljeno 50, a zadnje godine ukupno 1050 ruksaka. Kao što je godinama rastao broj podijeljenih ruksaka, tako je rastao i broj aktivnosti. Pored podjele ruksaka, volonteri Svitanja su opremali škole, izvodili edukativne programe, dijelili paketiće, uručivali novčane donacije i stipendije, poklanjali i organizovali ekskurzije, raspisivali literarne konkurse, dijelili odjeću i obuću itd.

U proteklih deset godina karavana zvana „Dajte im razlog za osmijeh“ obišla je skoro svako povratničko mjesto, gdje je podjeljeno ukupno 5050 kompletno opremljenih ruksaka. U Edukativnom centru u Novoj Kasabi, opremljena je sala za tjelesni odgoj, te kabinet za hemiju. Zvornička djeca su dobijala bajramske paketiće, a djeca iz Rogatice, Srebrenice, Bratunca, Konjević Polja, Prijedora, Bosanskog Šamca i Kotor Varoši su imali priliku da u Sarajevu provedu nezaboravne trenutke tokom zimskog raspusta.
Sve te aktivnosti i rezultati na terenu nisu prošli nezapaženo pa je Projekat je podržan od mnogih, kako pravnih tako i fizičkih lica, te je u proteklih deset godina donirano oko 300 000 KM. Najveći doprinos je dalo Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, Islamska zajednica u BiH putem svojih ureda i uprava (Ured za društvenu brigu i Uprava za vanjske poslove i dijasporu), Fondacija Muharem Berbić i mnogi drugi. Također, veliki doprinos su dali i građanke i građani Sarajeva koji su volonterima Svitanja, prilikom njihovih dežura ispred marketa, donirali velike količine školskog pribora i druge školske opreme.

Nakon simbolične desetogodišnjice, članovi i volonteri Udruženja planiraju da dodatno prošire lepezu aktivnosti, a da postojeće dodatno razviju i poboljšaju. Za to će im trebati dodatna pomoć.

U subotu, 11. maja 2019. godine, članovi i volonteri udruženja Svitanje organizuju humanitarni iftar koji će se održati u hotelu Hills na Ilidži. Dolaskom na iftar podržavate projekat „Dajte im razlog za osmijeh“ za tekuću, 2019. godinu. Sva sredstva od iftara će biti usmjerena prema kupovini školskog pribora i ruksaka, te drugih aktivnosti u sklopu Projekta. Cijena jednog iftara je 20,00 KM, a ulaznice možete kupiti u prostorijama Udruženja, ul. Olimpijska 30, Mojmilo, svakim radnim danom od 10:00 do 16:00, sve do 08. maja 2019. godine.

Za sve dodatne informacije obratite se na tel: +387 62 23 23 32

Očekujemo Vas!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *