Završen projekat “Raspust u Sarajevu”

U periodu od 4. do 12. januara 2019. godine udruženje Svitanje privelo je kraju realizaciju projekta „Raspust u Sarajevu“. Ova aktivnost je samo jedan dio projekta „Dajte im razlog za osmijeh“, koji se realizuje već deset godina. Cilj Projekta jeste pružiti podršku povratničkoj populaciji kao jednoj od najugroženijih kategorija u našem društvu. Do sada je u okviru akcije „Dajte im razlog za osmijeh“, podijeljeno oko 7000 potpuno opremljenih ruksaka, širom Bosne i Hercegovine a „Raspust u Sarajevu“ je aktivnost drugačijeg karaktera.

Nakon raspisanog konkursa za literarni rad na temu: „Moj bosanski jezik“, za djecu sa prebivalištem u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, formirana je stručna komisija koja je odabrala najbolje radove. Pobjednici su proglašeni 25. novembra, simbolično za Dan državnosti Domovine. Radovi su pristizali u dvije kategorije- osnovci i srednjoškolci. Prva tri rada, svake od kategorija, nagrađeni su novčanim nagradama a za najboljih 15 radova obezbijeđen je sedmodnevni raspust u Sarajevu.

Raspust je upriličen u periodu od 4. do 12. januara 2019., a pripremljen zaista bogat i raznovrstan program. Djeca su bila smještena u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Svaki dan je učenicima na raspolaganju bilo nekoliko volontera Udruženja koji su brinuli da djeca potpuno uživaju u svakoj aktivnosti.

This slideshow requires JavaScript.

4. januar

Upriličen je svečani prijem učenika u hotelu Holywood na Ilidži. Na ovoj svečanosti je pored djece, prisustvovalo preko 50 volontera i prijatelja Projekta. Nakon večere volonteri su diskutovali o samom projektu te načinu njegovog unaprjeđenja a pročitani su i pobjednički radovi Konkursa. Djeca su istu noć imali priliku da se okušaju i na kuglanju.

5. januar

Subota je bila predviđena za odlazak na Trebević novoizgrađenom žičarom. Djeca su nakon šetnje imali priliku da se sankaju i grudvaju. Isti dan posjetili smo i Pionirsku dolinu a večernji sati su bili predviđeni za klizanje. U saradnji sa hokejaškim klubom Medvjedi, djeci je upriličena kratka škola klizanja a imali smo priliku i čuti nešto više o samom klubu, ali i o hokeju uopće.

6. januar

U nedjeljnim jutarnjiim satima učenici su imali priliku da osjete ledenu plohu i u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko. Nakon toga smo obišli prostorije Udruženja Svitanje, na Mojmilu. Isti dan smo posjetili Kino Novi Grad, gdje su djeca pogledala „Snježnu kraljicu“. U večernjim satima, u prostorijama Medrese imali smo radionicu pod nazivom: „Koja je moja ambicija“, koju su vodile članice Udruženja Svitanje, Emina Ašćerić-Selimović i Samira Žunić-Velagić.

7. januar

Ponedjeljak je bio predviđen za skijanje na sarajevskom Igmanu. Obezbijeđeni su stručni treneri koji su imali zadatak da za dva dana djecu nauče osnovama skijanja. Prvi dan je protekao u osnovama, hodanju na skijama i kratkim spustovima. Nakon skijanja smo ponovo gledali film, ali ovaj put u Cinemacity-u, gdje je izvedena projekcija filma BUMBLEBEE. To nije bilo sve, u večernjim satima druženje sa djecom je održao hfz. Nedim Botić, koji je djeci izazvao osmijehe na licu u pravom smislu te riječi. Prof. Botić je na sebi svojstven način djeci skrenuo važnost na izgradnju ličnosti, motivaciju i pozitvno gledanje na svijet oko sebe.

8. januar

Drugi dan skijanja je prošao uspješno, obzirom da su djeca znatno napredovala i savladala osnovne vještine skijanja. Bio je to ujedno i rastanak sa Igmanom. U večernjim satima upriličeno je i predavanje o historiji Bosne i Hercegovine i bosanskom jeziku. Ovaj blok aktivnosti je vodio mr. Admir Lisica, koordinator projekta Raspust u Sarajevu i Meliha Habibović-Herić, nastavnica bosanskog jezika iz Potočara. Inače, profesorica Habibović-Herić je provela čitav raspust sa djecom i tako dala veliki doprinos u samoj realizaciji Projekta.

9. januar

Srijeda je bila predviđena za obilazak sarajevskih muzeja. Obišli smo Kovače i Muzej Alije Izetbegovića, nakon čega smo posjetili i Zemaljski muzej u Sarajevu. Također, na poziv naših prijatelja, bili smo gosti i na stadionu Grbavica. Učenici su imali priliku obići tribine stadiona, fan shop i trofejnu salu. Dan smo nastavili još jednim terminom klizanja a večer je ponovo bila rezervisana za edukaciju i druženja. Psihološko-pedagošku radionicu je održala Selma Sendo-Ljevaković.

10. januar

Sadržaj za ovaj dan je također bio bogat. Učenici su obišli novi dio grada. Od Drvenije do SCC centra. Imali su priliku prošetati sarajevskim ulicama i fotografisati se. Nakon ručka u SCC-u, ekipa je krenula prema Aerodromskom naselju, tačnije u sjedište udruženja Zlatni kist. Ovo udruženje provodi terapijsko-kreativni program za osobe sa invaliditetom kao i za ostale koji žele da kroz edukaciju i druženje iskažu svoj talenat. Tom prilikom zajedno sa ljubaznim članovima Zlatnog kista, djeca su napravile ukrasne predmete sa motivima Sarajeva.

11. januar

Posljednji dan programa, učenici su obišli stari dio grada sa svim svojim sadržajima. Nakon toga išlo se i na Ilidžu, a obišli smo i Tunel spasa. Večernji dio programa je bio previđen za završnu ceremoniju, gdje su se djeca družila sa članovima Svitanja. Učenicima su istu večer i podijeljeni prigodni pokloni a upriličen je i zanimljiv zabavni program. U subotu 12. januara, u jutarnjim satima, djeca su krenula prema svojim gradovima noseći sa sobom nezaboravna iskustva i prijateljstva. Projekat Raspust u Sarajevu je opravdao sva očekivanja, ostvareni su svi njegovi ciljevi, pa čak i više od toga. U realizaciji projekta je učešće uzelo oko 30 volontera.
Važno je spomenuti i one koji su pomogli ovaj projekat. Bez njih bi realizacija Projekta bila nemoguća.

Ovaj projekat su podržali: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Islamska zajednica u BiH ( Uprava za vanjske poslove i dijasporu, Ured za društvenu brigu) Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, BBI Banka, Općina Novi Grad, ZOI 84, Hotel Holywood, Muzej Alije Izetbegovića, Cinema City, Hotel Krone, Hare Tours, Ćevabdžinica Mrkva, HK Medvjedi, Albabi.
Medijski partneri projekta bili su TVSA, FACE TV, Radio BIR, Magazin STAV te portal akos.ba.

svitanje.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *