Udruženje Svitanje Vas poziva da podržite projekat: “Jedan iftar za jedan ruksak”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

„Dajte im razlog za osmijeh”, projekat je kojeg realizuje udruženje Svitanje. Protekle, 2018. godine, obilježena je desetogodišnjica realizacije, a glavni cilj je podrška povratničkoj djeci u manjem bh. entitetu. Glavna aktivnost je kupovina i podjela đačkih ruksaka sa kompletnim priborom. Projekat je vremenom prerastao u pravi pokret u kojem je direktno učešće uzelo preko 200, uglavnom mladih ljudi. Koliko se napredovalo tokom deset godina svjedoči činjenica da je prve godine podijeljeno 50, a zadnje godine ukupno 1050 ruksaka. Kao što je godinama rastao broj podijeljenih ruksaka, tako je rastao i broj aktivnosti. Pored podjele ruksaka, volonteri Svitanja su opremali škole, izvodili edukativne programe, dijelili paketiće, uručivali novčane donacije i stipendije, poklanjali i organizovali ekskurzije, raspisivali literarne konkurse, dijelili odjeću i obuću itd.

U proteklih deset godina karavana zvana „Dajte im razlog za osmijeh“ obišla je skoro svako povratničko mjesto, gdje je podjeljeno ukupno 5050 kompletno opremljenih ruksaka. U Edukativnom centru u Novoj Kasabi, opremljena je sala za tjelesni odgoj, te kabinet za hemiju. Zvornička djeca su dobijala bajramske paketiće, a djeca iz Rogatice, Srebrenice, Bratunca, Konjević Polja, Prijedora, Bosanskog Šamca i Kotor Varoši su imali priliku da u Sarajevu provedu nezaboravne trenutke tokom zimskog raspusta.
Sve te aktivnosti i rezultati na terenu nisu prošli nezapaženo pa je Projekat je podržan od mnogih, kako pravnih tako i fizičkih lica, te je u proteklih deset godina donirano oko 300 000 KM. Najveći doprinos je dalo Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, Islamska zajednica u BiH putem svojih ureda i uprava (Ured za društvenu brigu i Uprava za vanjske poslove i dijasporu), Fondacija Muharem Berbić i mnogi drugi. Također, veliki doprinos su dali i građanke i građani Sarajeva koji su volonterima Svitanja, prilikom njihovih dežura ispred marketa, donirali velike količine školskog pribora i druge školske opreme.

Nakon simbolične desetogodišnjice, članovi i volonteri Udruženja planiraju da dodatno prošire lepezu aktivnosti, a da postojeće dodatno razviju i poboljšaju. Za to će im trebati dodatna pomoć.

U subotu, 11. maja 2019. godine, članovi i volonteri udruženja Svitanje organizuju humanitarni iftar koji će se održati u hotelu Hills na Ilidži. Dolaskom na iftar podržavate projekat „Dajte im razlog za osmijeh“ za tekuću, 2019. godinu. Sva sredstva od iftara će biti usmjerena prema kupovini školskog pribora i ruksaka, te drugih aktivnosti u sklopu Projekta. Cijena jednog iftara je 20,00 KM, a ulaznice možete kupiti u prostorijama Udruženja, ul. Olimpijska 30, Mojmilo, svakim radnim danom od 10:00 do 16:00, sve do 08. maja 2019. godine.

Za sve dodatne informacije obratite se na tel: +387 62 23 23 32

Očekujemo Vas!

Zadnji postovi