Mi smo Svitanje

Vjerujemo da predanim i kontinuiranim radom možemo učiniti velike stvari za naše društvo.

Naše putovanje započelo je 2006. godine kada se grupa entuzijasta udružila s namjerom da čini dobro našem društvu

Misija

Zajedničkim radom, na temeljima univerzalnih vrijednosti, odgojimo generaciju budućnosti.

Vizija

Biti napredna i prepoznatljiva organizacija koja će svojim djelovanjem, na polju edukacije, odgoja i humanitarnog rada, predstavljati primjer uspješnog oblika društvenog aktivizma. Obogatiti društvo pozitivnim i zdravim vrijednostima kroz aktivnosti usmjerene prema svim kategorijama društva, posebno prema mladima.
Mi vjerujemo da sveobuhvatni napredak društva nije moguć bez moralnih osobina tog društva. Stoga smo se posvetili promociji moralnih vrijednosti, kojih u današnjem vremenu veoma nedostaje. Naše edukativne, humanitarne i druge aktivnosti u konačnici imaju za cilj izgradnju pozitivnih osobina i stavova, pogleda na život i svijet, te radne i društvene vrijednosti i navike pojedinaca, a samim tim i društva. Naše aktivnosti su usmjerene prema osobama svih životnih dobi, a posebno prema djeci i mladima. Svaka aktivnost ima odgojnu notu i njome pokušavamo da ostavimo pozitivan trag, kako na onoga ko je realizira, tako i na ciljnu grupu.

Struktura Udruženja

Udruženje je strukturirano kroz nekoliko sektora preko kojih se izvode svi projekti zavisno od sektora i polja djelovanja

Sektor za odgoj
Sektor za djecu
Omladinski sektor
Humanitarni sektor
Ženski sektor
Projektni sektor

ZNAČAJNE BROJKE

0 +

godina društvenog aktivizma

0 +

realizovanih projekata

0 +

nasmijanih lica

Šta radimo?

Edukacija

Aktivnosti iz oblasti edukacije su najbrojnije i realizovane su od strane svih sektora druženja. U okviru ovih aktivnosti učešće uzima veliki broj osoba različitih starosnih dobi, a obuhvaćeni su skoro svi edukativi programi: individualna nastava, intenzivni kursevi, interni i otvoreni seminari, radionice itd.

Humanitarni rad

Projekti su usmjereni ka najugroženijim slojevima društva, ovisno o potrebi. Posebnu pažnju posvećujemo povratničkoj populaciji te je najveći broj humanitarnih projekata upravo prema povratnicima. Projekti koje smo do sad realizovali su:

 • Školarci Rogatice
 • Podjela paketa za socijalno ugrožene
 • Donacija lijekova
 • Projekat Dajte im razlog za osmjeh (školski pribor za djecu povratnika)
 • Volontiranje u narodnoj kuhinji
 • Čišćenje džamija
 • Akcije darivanja krvi

 

Kultura i tradicija

Globalizacija pored pozitivnih promjena donosi i mnogo negativnih, koji utiču na bogatsvo i posebnost svakog, pa tako i bosanskog naroda. Da bi gajili i pomogli u očuvanju naše kulture i tradicije Svitanje je organiziralo nekoliko projekata od kojih su:

 • Promocija i izdavanje knjiga
 • Održavanje predavanja
 • Izložbe fotografija
 • Obilazak muzeja i kulturno-historijskih spomenika

Sport i rekreacija

Pored obaveze za razvijanje intelektualnih i duhovnih sposobnosti neizostavan segment u razvoju zdravog pojedinca je svakako i vođenje brige o fizičkom razvoju. Mi u udruženju Svitanje smo duboko uvjereni da je disciplinovana i zdrava osoba sposobna da napravi pozitivne tragove u društvu u kojem živi. Zato su sportsko-rekreativne osobine vrlo važne i poklanjamo im posebnu pažnju. U proteklom periodu smo realizovali slijedeće aktivnosti:

 • Organizacija i učešće na brojnim sportskim turnirima
 • Sedmični sportski termini
 • Izleti i pohodi

Ponosni smo na naše partnere i sponzore

Grad Sarajevo
Grad Sarajevo
Općina Centar
Federalna ministarstva
Kantonalna ministarstva
Općina Novi Grad
Općina Novo Sarajevo
Islamska zajednica u BiH
Općina Stari Grad
Općina Visoko