Prva sedmica Ljetne škole Svitanje 2019

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U ponedjeljak, 15. jula, je započela Ljetna škola Svitanje, koja se ove godine održava u tri sarajevske općine, Starom Gradu, Novom Gradu i Ilidži, i u kojoj učestvuje 100 djece uzrasta od 9 do 14 godina sa kojom radi šest stalnih i više gostujućih profesora.

U ponedjeljak, 15. jula, je održan roditeljski sastanak i prvi čas, upoznavanja nastavnika i djece na kojem su predstavljeni nastavni planovi, predmeti, načini obrade gradiva i kultura ponašanja u učionici.

Pored redovne nastave i stalnih predmeta koje obrađuju sa svojim stalnim nastavnicima, Ljetna škola obiluje dodatnim zanimljivim sadržajima.

U srijedu, 18. jula, djeca su u svim grupama gledala film ‘Eight Below’, uz grickalice i sokove. Nakon gledanja filma učestvovala su u radionicama koje su za njih pripremili njihovi nastavnici. Radionice su bile vezane za teme prijateljstva i ljubavi.

 

U svim grupama, tokom sedmice su održane radionice iz oblasti psihologije, koje je vodila mr. Samira Žunić-Velagić. Tema radionice je glasila „Moje ogledalo: Ko sam ja?“. Tema je bila iz oblasti identiteta, gdje se kroz interakciju i razmjenu iskustava htjela pružiti djeci prilika da iskažu svoje mišljenje, poglede na svijet oko njih i same sebe.

Također, djeca sa Ilidže su imala priliku da prisustvuju medijskim radionicama, koje je vodila mr. Emina Ašćerić-Selimović. Tema jako aktuelna, ‘Biraj medijski sadržaj: Budi IN’, o ulogama društvenih mreža i interneta u životu. Današnja omladina dosta vremena provodi u virtuelnom svijetu, ispred monitora računara i mobitela, pa je ova radionica imala za cilj da se vidi kako i na koji način djeca iskorištavaju to vrijeme, šta za njih znači biti in i popularan, i da ih se posavjetuje kako da se sačuvaju opasnosti koje vrebaju na internetu.

Zadnji postovi