Budućnost domovine: Druga generacija mladih lidera

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ciklus seminara “Mladi lideri 2” pod nazivom “Gradim sebe, gradim državu” je program kojeg je organizovalo Udruženje Svitanje. Težnja ovog projekta jeste podizanje svijesti o društvenom aktivizmu i uzimanju aktivnog učešća u svim društvenim procesima, u smislu zaustavljanja prakse bavljenja posljedicama, odnosno površnog i neproduktivnog djelovanja. Također, ovim programom se nastojalo doprinijeti samopouzdanju učesnika, kao i uvjerenju u vlastite sposobnosti da ostanu i rade u našoj zemlji i doprinose pozitivnom razvoju našeg društva.

Edukacija se sprovodila u periodu od tri mjeseca  (jedan seminar mjesečno i jedna storytelling radionica), a na kraju ciklusa organizovan je i edukativni izlet. Teme seminara su odabrane tako da kao rezultat donesu pojedincu pojačano samopouzdanje, razvijenu ideju ili način kako da svoju ideju razvije, te da ukoliko osoba želi u sklopu neke kompanije da razvije svoju karijeru, dobije osnovne metode razvoja karijere.

U nastavku ćemo ukratko predstaviti sadržaj pojedinačnih seminara i storytelling radionica.

„Self – management“ je naziv prvog održanog seminara kojeg je vodila iskusna psihologinja Aida Tule. Govorilo se o egu, kao o centralnoj dimenziji ličnosti te kako on nije naš neprijatelj i da to nije nešto što trebamo „ubiti“, jer „ubiti“ vlastiti ego znači ubiti samoga sebe. Ono što treba da uradimo sa egom jeste razvijanje i ostvarivanje „diplomatskih  odnosa“ sa njim, a isto tako i uzdizanje iznad njega. Dakle, nužno je upoznati vlastiti ego i njime upravljati ukoliko želimo biti pravi lideri. Pored toga, nužno je raditi na svojim navikama, samokontroli i poniznosti, jer pravi lider nikada nije arogantan, a arogancija je totalna suprotnost poniznosti.

Nakon prvog seminara održana je storytelling radionica sa Edhemom Fočom, direktorom Al Jazeere Network Sarajevo. Fočo je na vrlo zanimljiv i originalan način govorio o različitim fazama svoje karijere. Fočo naglašava da biti dobar biznismen nije pravolinijski put. Mnoštvo je tu uspona i padova, dobrih i loših odluka i spoznaja koje mogu doći samo kroz taj put. “Upravljati ljudima kao najvrjednijim resursima neke organizacije se može i na ljudski način, kroz toleranciju na grešku, jer i uposlenik je čovjek kao i njegov poslodavac. Biznisi dolaze i prolaze, a ono što ostaje su vaši otisci na drugim ljudima . Njegujte odnose s ljudima, budite sposobni uočiti i prepoznati priliku, budite zahvalni i strpljivi. Vaši potencijali će kad – tad isplivati, samo morate biti izloženi, kretati se među ljudima i sa njima surađivati”, istakao je između ostalog gospodin Fočo.

Kroz seminar “Uspješni lideri”  na vrlo inovativan i svojstven način učesnike je proveo Almir Mukača. Pored malih tajni uspješnog biznisa, Almir je učesnicima odgovorio na neka od pitanja:  Koliko je preduzetništvo važno da bi došli do cilja? Ko su ljudi koji nas inspirišu? Kako nas to preduzetništvo može učiniti utjecajnim? Prenio je i poruku da preduzetnici mogu kvalitetnije utjecati na svijet nego političari.

Druga u nizu storytelling radionica je održana sa Alijom Pandurom, osnivačem i direktorom CaDa Solutions. Predavač ističe da je svako stvoren za nešto i svako ima nešto specifično, nešto u čemu je posebno dobar. Zadatak je da to prepoznamo, njegujemo, usavršavamo i da time doprinosimo kako sebi tako i drugima. U svemu što radimo bitno je posvetiti se tome i dati najbolje od sebe. Dakle, ključan je naš trud, naša spremnost da radimo i da se, pritome, ne opterećujemo rezultatima.

Prije posljednjeg seminara, učesnici su imali šansu vidjeti i upoznati uspješnu bh kompaniju sa sjedištem u Tešnju. Kompanija koja nam je odobrila posjetu i razgovor je fabrika za preradu piletine MADI. Naše učesnike ugostio je Esmir Kotorić, zamjenik izvršnog direktora kompanije MADI. Gospodin Esmir je objasnio princip rada fabrike kao i razvoj cijele kompanije. Fantastična je činjenica da kompanija svake godine udvostruči zaradu kao i samo ulaganje u kompaniju. Trenutno je u kompaniji zaposleno oko 650 osoba. Kao društveno odgovorna kompanija, MADI stipendira učenike koji će se moći zaposliti u fabrici kao i njenim pripadajućim objektima.

Posljednji seminar je bio s Edinom Mehićem, vlasnikom portala posao.ba, preduzetnikom i investitorom. Gosp. Mehić je između ostalog ohrabrio mlade ljude činjenicom da su izuzetno talentovani, inteligentni i sama činjenica da rade na sebi je ono što ih izdvaja iz mase. Već posjeduju jedinstvene vještine i znanja i to ih čini unikatnim. Moraju raditi na razvijanju svog talenta, unaprjeđenju vještina, testiranju ideja i postići će uspjeh sigurno.

Nakon seminara, učesnicima su podijeljene potvrde o učešću na ciklusu seminara “Mladi lideri 2”, čime je ciklus i okončan. Udruženje planira nastaviti s ovim seminarima te vas pozivamo da pratite naš rad, a i da se uključite u aktivnosti u okviru svog interesovanja.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Skupštine Kantona Sarajevo.

#ostavitrag

Svitanje.ba

Zadnji postovi