Svečano otvoren projekat “Raspust u Sarajevu”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Svečanom ceremonijom otvaranja u hotelu Hollywood, u petak 10.01.2020. otpočeo je treći po redu Raspust u Sarajevu za djecu povratnika u BH entitet RS. Projekat realizira Udruženje Svitanje Sarajevo. Na raspustu su djeca koja su osvojila najveći broj bodova na literarnom konkursu Moje mjesto na bosanskom ćilimu. Njih 15 dobilo je priliku da provedu sedam dana u Sarajevu. Posjete sarajevskim planinama, dječije radosti na snijegu, plivanje, klizanje, edukativno-kreativne radionice, posjeta muzejima i kinu su neki od sadržaja bogatog programa napravljenog prema preporukama magistre pedagogije.

Na ceremoniji otvaranja prisutni su mogli poslušati pobjednički rad na spomenutu temu. Radovi su ocijenjeni pod šiframa od strane stručnog četveročlanog žirija. Braća Elmin i Belmin Bećirović iz Srebrenice su osvojili prva dva mjesta, a treće je pripalo Hatidži Tatar iz Vrbanjaca.
Riječi koje pozivaju na mir, suživot i toleranciju, ali i čuvanje identiteta u tom “šarenom bosanskom ćilimu” su poruke pobjedničkog rada.

Gostima se obratio predsjednik Udruženja Svitanje gosp. Adnan Ljevo, podsjetivši ih na motive rada na ovom projektu. Koordinatorica projekta Dajte im razlog za osmijeh koji traje već 11 godina, dr. Rabija Mehmedović se također obratila gostima osvrćuć se na iskustva i koristi tog projekta. Ispred gradske uprave prisutnim se obratio gosp.Toni Vukadin.

Generalni pokrovitelj projekta je Grad Sarajevo, a veliki broj pravnih i fizičkih lica je pomogao realizaciju ovog projekta.

Zatvaranje projekta je predviđeno za petak, 17.01.2020., a djeca će se već u subotu uputiti svojim kućama.

 

Fotogaleriju pogledajte ovdje!

 

za svitanje.ba Melisa Žigonja-Peljto

Zadnji postovi