Završen projekat Raspust u Sarajevu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Odlaskom učenika iz Srebrenice i Zvornika, njihovim kućama zvanično je spuštena zavjesa na još jedan u nizu „Raspusta u Sarajevu“.

Radi se o projektu kojeg udruženje Svitanje realizuje već četvrtu godinu. Sve počinje raspisivanjem literarnog konkursa na određenu temu. Prva tri mjesta na konkursu dobijaju polugodišnje ili godišnje stipendije, a prvih petnaest osvajaju sedmodnevni raspust u Sarajevu. Ali to nije obični raspust.

Djeca imaju priliku obići sarajevske znamenitosti, muzeje i izletišta. Obezbijeđena je i škola plivanja. Djeca su imali priliku učiti slikati, fotografisati, praviti organske sapune, zatim prisustvovati edukativnim radionicama i raznim drugim programima. Organizovane su i posjete pokroviteljima i donatorima projekta, gdje pojedinici i institucije imaju priliku vidjeti o kakvom se projektu radi. Sve ovo je stalo u sedam dana, od 15. do 23. jula 2022. godine.

Upriličena je i završna manifestacija Raspusta u Sarajevu. Uz toliko razloga za slavlje i veselje, ipak smo navikli da nas tada savlada i tuga, jer je došao trenutak za rastanak. Čuli smo jako dirljive poruke i iskrene dječije govore, koji su nam najbolji pokazatelj da je ovaj projekat potpuno uspio i ostvario sve svoje ciljeve. Nadamo se da će djeca sa sobom ponijeti neizbrisive uspomene, da će vrijednosti koje su ponijeli sa sobom nesebično dijeliti sa svojim prijateljima, jer nam je, u biti, to bio osnovni cilj. A on je stao u parolu našeg Udruženja „ZAJEDNIČKIM SNAGAMA NA TEMELJIMA UNIVERZALNIH VRIJEDNOSTI, ODGOJIMO GENERACIJU BUDUĆNOSTI“

Ovogodišnji generalni pokrovitelj projekta je bio Grad Sarajevo – City Of Sarajevo. Ovim putem im neizmjerno zahvaljujemo što već godinama prepoznaju kvalitet ovog projekta.

Projekat je podržan i od Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Gazi Husrev-begova medresa koja nam svake godine obezbjedi smještaj. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pružili podršku ovom projektu. A podršku koja se ne može naći niti kod jednog donatora mi smo našli u volonterima Projekta.

Oni su ti koji su svakodnevno provodili vrijeme sa djecom, pružali im podršku, družili se i učinili sve da sa djecom postanu prijatelji. Suze sa jučerašnje manifestacije su dokaz da su u tome u potpunosti uspjeli. Zbog toga, našim volonterima, pripadaju najveće zasluge za odličnu realizaciju Projekta. Na tome im se toplo zahvaljujemo.

Projekat „Dajte im razlog za osmijeh“, od kojeg je „Raspust u Sarajevu“, samo jedan dio, nastavlja da usrećuje djecu diljem Bosne i Hercegovine. Sljedeća aktivnost je podjela školskog pribora koji će uskoro i zvanično početi.

Fotogaleriju projekta možete pogledati OVDJE.

Svitanje.ba

Zadnji postovi