Uspješno završena Ljetna škola Svitanje 2019.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U subotu, 03.08.2019., je u sali OŠ Fatima Gunić u Sarajevu upriličena završna svečanost Ljetne škole Svitanje 2019. Tom prilikom su uručene diplome i pokloni za 100 vrijednih polaznika Ljetne škole. Organizator Ljetne škole je Udruženje Svitanje iz Sarajeva, uz podršku Rahma International.

Moderator svečanosti je bio Ammar Cikotić, ujedno i nastavnik mlađe grupe polaznika na Ilidži. Publici se potom obratio Adnan Ljevo, zahvalivši se roditeljima i djeci na učešću u Ljetnoj školi, istakavši da je ovo tradicionalni projekat koji se planira u budućnosti dodatno obogatiti i proširiti. Predstavnici mlađe i starije grupe iz Novog Grada i Ilidže, Ahmed Živčić i Farah Selmanović, su prisutne počastili sa učenjem Kur’ana. Prisutne je posebno dirnuo pismeni sastav učenice Merjem Al Raei koja je u stihu podijelila svoje impresije o Ljetnoj školi i onome što su naučili.

Diplome i poklone polaznicima su uručili njihovi profesori, hfz. Fatima Čaušević Trako, hfz. Almedina Imamović, prof. Amina Čolaković, prof. Admir Iković, prof. Ammar Cikotić i hfz. Nedim Botić. Bilo je smijeha, ali i emotivnih trenutaka dok su profesori najavljivali djecu i uručivali poklone svima, a priznanja najboljima.

Tri sedmice odgoja kroz igru i zabavu

Ljetna škola Svitanje 2019. je trajala u periodu od 15. jula do 3. avgusta 2019. godine. Radi se o tradicionalnom i po kvaliteti prepoznatljivom edukativnom projektu udruženja Svitanje iz Sarajeva, koji je namijenjen za djecu uzrasta od devet do četrnaest godina. Ove, kao i prethodnih godina, djeca su imala brojne aktivnosti, kreativne, psihološke i pedagoške radionice, radionice iz oblasti dermatologije, medicine i stomatologije, izleti, takmičenja, druženja, projekcije filmova.

Ove godine aktivnosti škole su se realizovale u prostorijama tri škole na području tri sarajevske općine: Stari Grad (Prva Bošnjačka gimnazija), Novi Grad (OŠ Fatima Gunić) te Ilidža (Prva osnovna škola). Ukupno je upisano 100 djece, koja su podijeljena u starosne grupe, tri starije (djeca uzrasta od 12 do 14 godina) i tri mlađe grupe (djeca uzrasta od 9 do 11 godina). Zahvaljujemo se roditeljima i djeci na velikom interesovanju za Ljetnu školu, za pet dana od objave oglasa za prijave stiglo je više od 130 prijava, a potom se pristupilo odabiru polaznika.

Za rad s djecom su bili angažovani stalni profesori: hfz. Almedina Imamović (mlađa grupa Stari Grad), hfz. Fatima Čaušević-Trako (starija grupa Stari Grad), Amina Čolaković (mlađa grupa Novi Grad), Admir Iković (starija grupa Novi Grad), Ammar Cikotić (mlađa grupa Ilidža) i hfz. Nedim Botić (starija grupa Ilidža).

Koordinatorica projekta je bila hfz. Medina Živčić-Moco.

Pored redovnih profesora, angažovani su i gostujući profesori koji su zaduženi za časove iz oblasti značajnih ličnosti iz historije BiH, psihološke radionice, pedagoške radionice, kreativne radionice, te radionice o pravilnom pranju zuba. Ove godine, kao i prethodnih, za djecu su obezbjeđeni i izleti, jedan na lokalitetima u Sarajevu, te posjeta kraljevskom gradu Bobovcu.

Predsjednik Udruženja “Svitanje“ Adnan Ljevo ističe da je zadovoljan postignutim rezultatima i interesom roditelja i učenika iz Sarajeva i okoline. Kako kaže, dugi ljetni raspust za mnoge roditelje predstavlja izazov, a upisom na ovakav vid edukacije koristi podjednako i roditeljima i djeci. Ističe da su sve svoje ciljeve, koje su postavili ove godine, u potpunosti ispunili.

„Nije lahko motivisati i privući djecu tokom ljetnog raspusta, kada zasluženo odmaraju od školskih obaveza. Zato nam je prvenstveni cilj napraviti program koji će biti koristan, ali i zanimljiv u isto vrijeme. Po reakcijama i djece i roditelja, vidim da smo uspjeli, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo. Škola obiluje zanimljivim i korisnim sadržajima, redovnim predmetima – historija BiH, etika i dr., kao i radionicama, obilaskom kulturno-historijskih spomenika, institucija itd.

Mislim da je ovakvo, neformalno obrazovanje veoma bitno za mlade ljude, pogotovo djecu, jer se na taj način stiču različita iskustva, vještine te pogledi na život uopće. Jedan od ciljeva je i povezivanje mladih ljudi, njihovo druženje i razvijanje njihovih mogućnosti timskog rada i djelovanja.

Naše informacije govore da ima slučajeva da su na Ljetnoj školi napravljena jaka prijateljstva i to nije rijedak slučaj. Također, želim da naglasim da smo, po broju prijava u posljednjih par godina, primjetili konstantni rast i zainteresovanost za Ljetnu školu Svitanje.

Ove godine smo imali preko 150 prijava, od toga smo primili stotinu djece, što nam daje zadatak da u budućnosti pokušamo povećati kapacitete te primiti još veći broj. Pored povećanja kapaciteta u broju djece, planiramo dodatno unaprijediti i kvalitet nastave i raznovrsnost predmeta, kao i razviti metode izvođenja nastave. Već planiramo aktivnosti u tom smjeru i već mogu reći da ćemo iduće godine, akobogda, na devetu godišnjicu Projekta, imati značajno veći kvalitet što će nas učiniti dodatno prepoznatljivim u našem društvenom radu i angažmanu. Posebno bih se zahvalio našem generalnom sponzoru, organizaciji Rahma Int., bez čije pomoći projekat zasigurno ne bi mogao biti realizovan na ovom nivou“, istakao je Ljevo.

Koordinatorica Ljetne škole Svitanje 2019. je bila hfz. Medina Živčić-Moco. Istakla je svoje zadovoljstvo što će Ljetna škola Svitanje 2019 biti utkana u životno iskustvo i ličnost stotinu djece, koja će izrasti u odgovorne, vrijedne, pristojne i radine Bošnjake.

„Kroz ovaj projekat smo nastojali provoditi obrazovanje iz moralne perspektive, odnosno proces učenja koji za cilj ima da kod onog koji uči proizvede fino oblikovane „leće“, kako bi mu se omogućilo da sve „vidi“ kroz pozitivan svjetonazor. Težeći tim ciljevima, rad na jednom ovakvom projektu je velika čast ali prije svega i odgovornost.

Roditelji nam u emanet daju svoje najveće blago, sa željom da njihovo dijete stekne obrazovanje ali ono koje nije odvojeno od razvijanja i jačanja moralnih vrijednosti, jer su sve sfere ljudskog ponašanja prožete odgojem koji je usmjeren na izgrađivanje cjelovite ljudske ličnosti, svih njenih pozitivnih svojstava: intelekta, emocija, volje i karaktera. Nadamo se da smo im kroz Ljetnu školu, na jedan zanimljiv i kreativan način, pružili odgoj i obrazovanje koji su neraskidivo isprepleteni.“, zaključila je ona.

Cilj Ljetne škole Svitanje je da djeci njihovo slobodno vrijeme, kojeg imaju mnogo u ovom periodu godine, popuni kvalitetnim sadržajem, te da na zabavan i pouzdan način provedu ljetni raspust. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su pomogli uspješno održavanje Ljetne škole Svitanje 2019., a djeci i njihovim roditeljima da uživaju i da se okoriste od njenih sadržaja.

Vidimo se naredne godine u Ljetnoj školi Svitanje 2020, akobogda!

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Za Svitanje.ba:Nedim Botić

#ostavitrag

Zadnji postovi