Završena Zimska škola Svitanje 2021– Dvije sedmice učenja i druženja

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U petak, 29. januara 2021. godine, je dodjelom poklona i priznanja uspješno okončana Zimska škola Svitanje 2021.  Polaznici su dan prije imali završni test, a u petak su svima uručene diplome i paketići. Najuspješniji iz svake od četiri grupe su dobili i posebna priznanja.

Zimska škola Svitanje 2021. je trajala u periodu od 18. do 29. januara 2021. godine. Radi se o tradicionalnom i po kvaliteti prepoznatljivom edukativnom projektu udruženja Svitanje iz Sarajeva, namijenjenom djeci uzrasta od devet do četrnaest godina.  Polaznici su na osnovu starosne dobi bili podijeljeni u mlađe (9-11) i starije (12-14) grupe.

Cjelokupan sadržaj Zimske škole je osmišljen sa ciljem svrsishodno provedenog zimskog raspusta. Djeca su imala priliku da uče o lijepom ponašanju, o adekvatnom načinu komuniciranja te da sudjeluju u različitim radionicama. Ove, kao i prethodnih godina, djeca su imala brojne aktivnosti, kreativne, psihološke i pedagoške radionice, radionice iz oblasti historije, izrade eteričnih ulja, takmičenja, druženja, projekcije filmova. Za djecu je bio obezbijeđen i izlet, kao i prethodnih godina. Ovog puta na snježnoj ljepotici Bjelašnici.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa virusom COVID – 19, u toku Zimske škole bile su poduzete i sve mjere zaštite (dezinfekcija ruku, distance između djece, kao i manji broj djece unutar jedne grupe – do 10 djece).

Nastava se održavala na dvije lokacije:

Stari Grad – u prostorijama Udruženja (Sagrdžije 43)

Novi Grad – u prostorijama Udruženja (Olimpijska 30)

Za rad s djecom su bili angažovani redovni nastavnici:

1. mr. hfz. Almedina Imamović – Stari Grad, mlađa grupa

2. Amina Čolaković, prof. – Stari Grad, starija grupa

3. hfz. Medina Živčić-Moco – Novi Grad, mlađa grupa

4. hfz. Nedim Botić – Novi Grad, starija grupa

Svi stalni predavači su studenti i diplomanti fakulteta Islamske zajednice (Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Zenici).

Pored redovnih, angažovani su i gostujući predavači koji su zaduženi za časove iz oblasti historije, te psihološke, pedagoške i kreativne radionice.

Predsjednik Udruženja “Svitanje“ Mahir Agić ističe da je zadovoljan postignutim rezultatima i interesom roditelja i učenika iz Sarajeva i okoline. Kako kaže, zimski raspust za mnoge roditelje predstavlja izazov, a upis na ovakav vid edukacije koristi podjednako i roditeljima i djeci.

„Glavni nam je cilj napraviti program koji će biti koristan, ali i zanimljiv u isto vrijeme. Po reakcijama i djece i roditelja, vidimo da smo uspjeli, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo. Škola obiluje zanimljivim i korisnim sadržajima, kao i radionicama. Mislim da je ovakvo, neformalno obrazovanje veoma bitno za mlade ljude, pogotovo djecu, jer se na taj način stiču različita iskustva, vještine te pogledi na život uopće. Jedan od ciljeva je i povezivanje mladih ljudi, njihovo druženje i razvijanje njihovih mogućnosti timskog rada i djelovanja. Također, želim da naglasim da smo, po broju prijava u posljednjih par godina, primjetili konstantni rast i zainteresovanost za Ljetnu i Zimsku školu Svitanje. Posebno bih se zahvalio našem generalnom sponzoru, organizaciji Rahma Int., bez čije pomoći projekat zasigurno ne bi mogao biti realizovan na ovom nivou“, istakao je Agić.

Koordinatorica Zimske škole Svitanje 2021. je bila mr. Samira Žunić Velagić. Naglasila je da je cilj Zimske škole da dječije slobodno vrijeme popuni sa kvalitetnim sadržajem, te da na zabavan i pouzdan način provedu zimski raspust.

„Roditelji nam u emanet daju svoje najveće blago, sa željom da njihovo dijete stekne obrazovanje ali ono koje nije odvojeno od razvijanja i jačanja moralnih vrijednosti, jer su sve sfere ljudskog ponašanja prožete odgojem koji je usmjeren na izgrađivanje cjelovite ljudske ličnosti, svih njenih pozitivnih svojstava: intelekta, emocija, volje i karaktera. Nadamo se da smo im kroz Zimsku školu, na jedan zanimljiv i kreativan način, pružili odgoj i obrazovanje koji su neraskidivo isprepleteni.“, zaključila je ona.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su pomogli uspješno održavanje Zimske škole Svitanje 2021. Zahvaljujemo se roditeljima na povjerenju i velikom interesovanju za Zimsku školu, a djeci želimo da uživaju i da se okoriste od njenih sadržaja.

Vidimo se u Ljetnoj školi Svitanje 2021, akobogda!

Piše: Nedim Botić

#ostavitrag

Svitanje.ba

Zadnji postovi