Izletom u Hercegovinu završen projekat „Mladi lideri“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nedjeljnim izletom u Hercegovinu , okončan je ciklus seminara pod nazivom „Mladi lideri“. Polaznici su obišli Počitelj, Blagaj i Mostar, te neke od kulturno-historijskih znamenitosti tog kraja. Projekat je pored edukativnog programa imao za cilj i međusobno povezivanje učesnika te njihovo zajedničko djelovanje u društvu, ukoliko se ukaže prilika za praktičnom primjenom nekih od usvojenih vještina.
Radi se o prvom programu ovakve vrste kojeg je udruženje Svitanje realizovalo a cjelokupan program je imao za cilj osnaživanje studenata i razvijanje njihovih ličnih osobina i kompetencija kroz neformalnu edukaciju, te podizanje svijesti o društvenom aktivizmu sa posebnim osvrtom na umijeće komuniciranja i suprotstavljanje savremenim izazovima i problemima na koje mladi ljudi nailaze u današnjem društvu.

Program je sadržavao sljedeće metode: predavanje, diskusije, simulaciju konkretnih primjera iz prakse, grupne i individualne vježbe.

Prvi seminar je održan na temu: „Medijska pismenost“, a istu je prezentovao Muhamed Jusić, islamski teolog, arabist i savjetnik Reisu-l-uleme za medije. Seminar je održan 21. aprila a obuhvatao je tematiku medijske pismenosti, odnosno sposobnost pristupa, analize, vrjednovanja i odašiljanja poruke posredstvom medija. Polaznici programa su na praktičnim primjerima učili kako pisati prigovore Regulatornoj agenciji za komunikacije i Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini.
28. aprila, gost predavač je bio hfz. Nedim Botić koji je govorio na temu: „Upravljanje vremenom i stresom”. Hfz. Botić je govorio o definiciji i značenju stresa, te kako se manifestuje, odakle potiče i kako nastaje. Govorilo se da je stres posljedica problema i prepreka u životu, a da je nedostatak energije i nepoznavanje načina borbe već dovoljan osnov za njegovo nastajanje. Na kraju ovog seminara učesnici su imali priliku savladavati neke od tehnika savladavanja stresa.

Treći i posljednji seminar je vodio prof. Mohammed Sherbi a govorio je o načinima komunikacije. Cjelokupan seminar je obogaćen radionicama u kojima su sudjelovali svi učesnici tako da su odmah, na licu mjesta, imali priliku da praktično izvježbaju ono o čemu je bilo govora u teorijskom dijelu seminara. Između ostalog, učesnici su imali svoj javni nastup te su dobili povratne informacije od profesora Sherbija. Seminar je održan 4. maja.
5. maja je za polaznike organizovan izlet u Hercegovinu čime je i formalno završen projekat Mladi lideri. Kroz program je prošlo 20 polaznika koji su na kraju dobili certifikate o odslušanom seminaru. Inače, Projekat se pokazao kao vrlo uspješan i sudeći po evaluacijskim upitnicima koje su polaznici ispunili, isti će biti organizovan i u budućnosti.
Seminar “Mladi lideri” je podržao Al Shiddi group i Sarajevo City Center kojima se udruženje Svitanje iskreno zahvaljuje na podršci.

Zadnji postovi