Završen projekat: Zasadi drvo, ostavi dar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Presađivanjem sadnica Pančićeve omorike u Parku šuma Mojmilo, proteklog vikenda je uspješno okončan i drugi dio projekta “Zasadi drvo, ostavi dar”.

Učesnici projekta su imali priliku da primjene znanje koje su stekli u toku edukacije i vrlo pažljivo i sa ljubavlju su presadili 32 sadnice endemične vrste na ovoj lokaciji. Pančićeva omorika pripada vrsti široke ekološke amplitude koja može da doživi čak 200 godina te svojim karakteristikama obogatit će ovo područje i povećati raznovrsnost šumskog ekosistema.

Projekat se sastojao iz dva dijela: edukacije učesnika i presađivanja sadnica.

Edukacija je obuhvatala oblasti iz ekologije a učesnici su imali priliku da nauče nešto više o zašititi okoliša, šumskim ekosistemima, pošumljavanju te o najčešće korištenim autohtonim vrsta u svrhu sađenja u BiH.

Po završetku projekta učesnicima su uručene potvrde o učešću te prigodni pokloni. Ovim projektom vjerujemo da smo ispunili našu misiju te podstakli učesnike i mlađu generaciju da je okoliš vrlo bitan i da zajedničkim snagama možemo doprinijeti zaštiti okoliša putem podizanja nivoa ekološke svijesti kao i putem obnove šumskih ekosistema.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo odnosno Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Projekat su podržali Lokom Novi Grad Sarajevo i ŠPD Srednjobosanske šume / ŠGD Šume Središnje Bosne d.o.o Donji Vakuf

#zasadidrvo

#ostavidar

Svitanje.ba

Zadnji postovi